طراحی- ساخت – اجرا
برای رسیدن به سازه زیبا، با کیفیت و معماری قابل قبول از نظر المان های شهری و ساخت مهندسی نیاز به طراحی توسط مهندسین مشاوره با صلاحیت و خبره در این زمینه به همراه انتخاب پیمانکاران، نیروی متخصص و سازندگان مجرب جهت اجرای الزامات طراحی شده می باشد و این امردر ساختمان های بتونی و فولادی اهمیت بیشتری پیدا میکند. استفاده از متریال و ماشین آلات مناسب جهت کنترل هزینه های ساخت به همراه حفظ کیفیت نهایی لازمه اجرا در مهندسی نوین میباشد.
خدمات طراحی و محاسبات انواع ساختمان ها به شرح زیر می باشد:
طراحی ساختمان های بتنی
- پلان ستونگذاری ، دیوار برشی و تیپبندی تیرها
- طراحی عناصر مقاوم جانبی (دیواربرشی)
- نقشه میلگردگذاری ستون ، تیر ، مقاطع و تراز اتصال
- نقشه میلگرد گذاری سقف و مقاطع
- موقعیت و نمایش جزییات میلگردگذاری در محل بازشوها و سوراخها (تاسیساتی و غیره)
- تعیین نوع، نحوه وصله، محدوده، موقعیت و تراکم میلگردها در تیرها، ستونها و دالها
- طراحی و ارائه جزئیات اتصال عناصر غیرسازه ای، الحاقی و دیوارهای جداکننده
طراحی ساختمان های فولادی
- پلان تیپبندی ستونها، پایستونها، تیرها، بادبندها با جزییات کامل
- جزییات ضروری مربوط به قاب خمشی و ترکیبی
- طراحی کامل اتصال ها و وصله ها
- جزییات صفحه پای ستونها و نحوهی اتصال آن به فونداسیون و جزییات اجرایی شمشیری راهپله
- نوع الکترود ، طول و بعد جوش و محل اجرای آن
- محل و اندازه داکتهای تاسیساتی و ترسیم جزییات تقویت دور سوراخها
- جزییات اتصال تیرچهها به تیرهای فولادی و کنسول ها
طراحی سازه
طراحی سیستم های سازهای با هدف تأمین باربری و ایجاد مقاومت در برابر نیروهای گوناگون وارد بر سازه سروکار دارد. مهندسی سازه عمدتا با طراحی ساختمان ها سر و کار دارد و همچنین نقش ضروری ای در طراحی و ایمنی و اطمینان پذیری ساختمان ها بازی می کند. محدود نشدن طرح معماری از مهمترین فاکتورهای طراحی سازه حرفه ایی می باشد. نمای ساختمان نیز به صورت مستقیم تحت فرمان سازه ساختمان می باشد.
یادمان باشد ایران و تهران روی گسل های متعددی قرار دارد پس تعد یک شرکت طراح سازه برای طراحی سازه ایی درست و مقاوم بسیار حائز اهمیت است. در بخش های طراحی داخلی به عنوان نمونه ستونی در اتاق ها یا سایر فضاها ایجاد نشود یا تعداد پارکینگ ها مطابق با طرح معماری باشد آیتم دیگر زمان اجرای پروژه ساختمان در نظر گرفته شده به گونه ای که هر چه سرعت اجرای ساختمان بالاتر رود پروژه اقتصادی تر خواهد بود و طراح سازه این مورد را درطراحی سازه لحاظ میکند در هر یک از موضوعات مورد اشاره یک شرکت طراحی سازه ساختمان روش های عملکردی متفاوتی را پیش خواهد گرفت. مثلا در طراحی سازه بتنی با میلگرد و بتن و آرماتور سر و کار داریم یا طراحی سازه فلزی که یک سازه فولادی یکپارچه داریم هر کدام ملاحظات خاص خود را جهت اجرای ساختمان خواهند داشت طراح سازه با طراحی و ترسیم تیر ها توسط پلان طراحی شده سازه بسته به ملاحظلات از انواع دال ها، تیرچه ها و.. درطراحی سازه ساختمان کمک میگیرد و با ترسیم مقاطع تیر ها (میلگرد های اصلی و تقویتی) دیتیل های طراحی سازه شامل اندازه ستونهای ساختمان و شماره و سایز میلگرد ها و خاموت ها نسبت به آکس بندی اندازه ها اقدام میکند و نهایتا با تیپ بندی میلگردها و ترسیم مقطع عرضی و طولی میلگرد ها یا تیرها و تعیین فاصله اصولی و استاندارد برای آرماتور بندی یا دسته کردن میلگرد ها و خاموت ها نسبت به طراحی سازه اقدام می کند.
منظور از طراحی سازه چیست و شامل چه مواردی می شود؟
طراحی سازه ساختمان، تمام موارد دخیل در اجرای ساختمان را در بر می گیرد در این بین نقطه نظرات متفاوت امری بدیهی است که با برگزاری جلسات و نشست های مختلف بین سایر اعضای درگیر در پروسه رفع خواهد شد و نتیجه پایانی طراحی سازه برای پیدا کردن بهترین روش اجرای سازه که مهم ترین عامل اجرای ساختمان نیز می باشد هدف ماست. مهندس مشاوردر ساختمان های متوسط آیتم های زیادی را در نظر می گیرد تا فرم سازه ایده آل و استاندارد متناسب با پروژه را پیدا کند برجسته ترین آیتم هایی که از دید کارفرما جهت طراحی سازه ساختمان اهمیت دارد. در وهله اول شامل قیمت مناسب پروژه و کیفیت اجرا و نقشه ساختمان را در بر می گیرد طراح سازه در طراحی خود اقتصادی بودن سازه را در نظر می گیرد تا هزینه های اجرای ساختمان از بودجه مورد نظر بالاتر نرود در واقع طراحی سازه ساختمان تا حد زیادی وابسته به بودجه اجرای ساختمان صورت می پذیرد و از این رو رکن اساسی در یک کیس معماری به شمار می رود.
کیفیت طراحی سازه باید به گونه ای در نظر گرفته شده باشد که فضاهای طراحی شده توسط طراحی معماری با محدودیت روبرو نشود زیرا کلیه بخش های معماری از قبیل طراحی نما که خود به تنهایی از مهم ترین قسمت های یک بنا به شمار می رود کاملا تحت تاثیر سازه است یا در بخش های طراحی داخلی به عنوان نمونه ستونی در اتاق ها یا سایر فضاها ایجاد نشود یا تعداد پارکینگ ها مطابق با طرح معماری باشد آیتم دیگر زمان اجرای پروژه ساختمان در نظر گرفته شده به گونه ای که هر چه سرعت اجرای ساختمان بالاتر رود پروژه اقتصادی تر خواهد بود و طراح سازه این مورد را در طراحی سازه لحاظ می کند در هر یک از موضوعات مورد اشاره طراحی سازه ساختمان متفاوت خواهد بود. مثلا در طراحی سازه بتنی با میلگرد و بتن و آرماتور سر و کار داریم یا طراحی سازه فلزی که یک سازه فولادی یکپارچه داریم هر کدام ملاحظات خاص خود را جهت اجرای ساختمان خواهند داشت طراح سازه با طراحی و ترسیم تیر ها توسط پلان طراحی شده سازه بسته به ملاحظلات از انواع دال ها، تیرچه ها و.. در طراحی سازه ساختمان کمک می گیرد و با ترسیم مقاطع تیر ها (میلگرد های اصلی و تقویتی) دیتیل های طراحی سازه شامل اندازه ستون های ساختمان و شماره و سایز میلگرد ها و خاموت ها نسبت به آکس بندی اندازه ها اقدام می کند و نهایتا با تیپ بندی میلگردها و ترسیم مقطع عرضی و طولی میلگرد ها یا تیرها و تعیین فاصله اصولی و استاندارد برای آرماتور بندی یا دسته کردن میلگرد ها و خاموت ها نسبت به طراحی سازه اقدام می کند.
با توجه به شرایط زمین در ایران و وجود گسل های فراوان طراحی سازه بسیار اهمیت دارد چرا که کلیه بار های وارد شده بر روی یک ساختمان شامل بار های مرده و زنده و عوامل طبیعی مانند باد و باران و… از طریق ساختار اسکلتی سازه (تیرچه، نیر اصلی، ستون ها و …) به فونداسیون ساختمان انتقال پیدا می کند و در صورت طراحی سازه نامناسب پایداری ساختمان ضعیف خواهد بود لذا بسیار اهیت دارد در انتخاب مهندس سازه و طراح سازه و در کل انتخاب شرکت مناسب برای اجرای ساختمان دقت نظر بالایی به خرج داد شرکت فراکارنو با سابقه اجرای پروژه های ساختمانی و با تیم مجرب طراحی سازه آمده اجرای پروژه های ساختمانی و طراحی سازه استاندارد اصولی برای کلیه متقاضیان گرامی می باشد.
در طراحی ساختمان دو روش کلی وجود دارد که همواره انتخاب بین این دو شیوه از دغدغه سازندگان و طراحان است در اینجا به ویژگی ها و مزایا و معایب هر یک از دو شیوه طراحی سازه بتنی و همینطور طراحی سازه فلزی خواهیم پرداخت تا با زوایای هر یک از این دو متد در مقام مقایسه بیشتر آشنا شوید.
مقاومت در برابر نیرو های کششی
هر یک از بخش های سازه چه بتنی و چه فلزی در مواجهه با عوامل طبیعی مثل زلزله و طوفان و.. در معرض نیروهای کششی و… قرار می گیرند که سازه های اسکلت فولادی مقاومت و یکپارچکی مناسبی در برابر انواع نیرو های برشی و فشاری و کششی دارند حال آنکه سازه های بتنی در مقابل نیروهای کششی استحکام کمتری دارند.
مقاومت در برابر حریق
برای دانستن اینکه مقاومت کدام سازه در برابر آتش سوزی بیشتر از دیگریست به جنس مصالح می پردازیم در سازه فلزی یا فولادی که به شکل یکپارچه از فلز تشکیل شده با سرعت بیشتری آهن یا فولاد مقاومت خود را از دست خواهد داد نسبت به متریال سازه بتنی که شامل بتن، آرماتور و میلگرد و… است. به عنوان نمونه ساختمان برج های تجارت جهانی نیویورک و همچنین ساختمان پلاسکو خیابان جمهوری تهران هر دو از سازه اسکلت فلزی فولادی ساخته شده بود در صورتی که اگر سازه بتنی داشتند ساعت های بیشتری را دوام می آوردند و شانس اطفا حریق بیشتر می شد.
وزن ساختمان
وزن ساختمان های بتنی تقریبا دو برابر ساختمان های با سازه فولادی است علت این امر بالا بودن نسبت وزنی هر متر مربع از مصالح در سازه بتنی نسبت به سازه فولادیست به عبارتی در یک متر مربع سازه بتنی وزن مصالح تقریبا دو برابر این وزن در سازه فلزیست.
مخارج مربوط به نگهداری بنا
طراحی سازه فلزی بر اثر مرور زمان و قرار گرفتن در معرض شرایط جوی و ترکیب با سایر مصالح در بخش های داخلی کم کم دچار فرسایش می شود و از قطر فلز کاسته می شود گرچه راهکارهایی برای حفظ مقاومت وجود دارد که هزینه بالایی دارد در مقابل سازه بتنی به علت تکثر متریال و ترکیب آنها ماندگاری بیشتری در برابر فرسایش و شرایط محیطی دارد.
پرت مصالح
به علت نحوه تولید اسکلت فلزی که در کارخانه انجام می گیرد سازنده پرت مصالحی در زمان اجرا ندارد و اکثر پرت ایجاد شده قابل بازیافت بوده اما سازه بتنی به خاطر اینکه در حین اجرا تولید می شود دارای پرت مصالح است. معمولاً، برای ضایعات مصالح مختلف در کارگاه ساختمانی، حجمی معادل ۱ تا ۱۰ درصد از کل مصالح در نظر گرفته شده و به همین میزان، مصالح مازاد بر متره ساختمان خریداری خواهند شد. در بیشتر موارد، کارگران می توانند یک پاکت نصفه سیمان، چند قطعه کوتاه میلگرد یا تعدادی پین و گوه را به انبار کارگاه بازگردانند و این موارد می توانند در جای دیگر استفاده شوند. جمع آوری و تحویل این اقلام از سوی کارگران نیازمند ایجاد انگیزه است که می تواند از جنس جریمه و یا پاداش باشد.
وضعیت جوی
در موقعیت های جوی مختلف سازه فلزی قابل اجراست مگر در شرایطی که از نظر ایمنی مشکل ساز باشد اما سازه بتنی به شرایط آب و هوایی مثل باران یا فصول سرد و گرم سال به شدت وابسته است و برای اجرا در شرایط خاص میبایست توسط عایق های مخصوص از بتون محافظت گردد.
هزینه تمام شده ساختمان
هزینه اجرا در سازه بتنی به مراتب پایین تر است اولا به این دلیل که خرید هر یک از آیتم ها مثل میلگرد و بتن و آرماتور یک پروسه چند ماهه خواهد بود ولی در طراحی سازه بتنی به صورت یکجا بایستی هزینه خرید اسکلت فلزی را پرداخت نمایید.
دوم اینکه استحکام و کیفیت استاندارد در سازه فولادی منوط به تولید سازه در کارخانه و بهره گیری از اتصالات و پیج و مهره های مرغوب و باکیفیت است که متاسفانه در کشور ما این موارد هزینه بسیار بالایی دارند.
سومین عامل نیاز به دقت و وسواس بالا در سازه های فولادی ست زیرا به خاطر ارتباط تنگاتنگ هر یک از اتصلات باید تمامی زوایا و ابعاد دقت بالایی داشته باشند تا خطایی در کار نداشته باشیم واین امر مستلزم استفاده از ماشین آلات بروز بوده که همین دقت نظر و حساسیت بالا هزینه ها را افزایش می دهد اما در سازه بتنی نیاز به این حد از ظرافت در کار نیست.
سرعت اجرا
در اینجا طبق روایتی که در آیتم قبلی گفته شد یعنی خرید یکجای اسکلت در طراحی سازه فلزی به همان نسبت سرعت اجرا نیز بالاتر می رود برخلاف طراحی سازه بتنی که سرعت اجرای به مراتب کمتری دارد.بنا به بودجه و شرایط محل اجرا و حساسیت معماری و الزامات نظام مهندسی می بایست نسبت به توجیه اقتصادی هر کدام از موارد دقت لازم را بعمل آورده و در خصوص اجرای سازه فلزی یا بتونی تصمیم گیری نمود.
عمر بنا
همانگونه که در بحث هزینه نگهداری ساختمان اشاره شد با توجه به فرسایش بیشتر سازه فلزی متعاقبا عمر آن نیز نسبت به نوع بتنی آن کمتر خواهد بود.البته این امر باتوجه به شرایط محیطی کمتر یا بیشتر خواهد بود و با توجه به پوشش های مختلف میتوان عمر مفید بنا را اضافه نمود.
ارزش پایان عمر بنا
برای استفاده از متریال به کار رفته در طراحی سازه بتنی در پایان عمر ساختمان در زمان تخریب بنا تقریبا تفکیک مصالح غیر ممکن یا بسیار پر هزینه خواهد بود اما در طراحی سازه فلزی با توجه به نرخ مشخص آهن در بازار جهانی به راحتی امکان فروش مصالح به کار رفته در اسکلت فلزی محیاست.
محاسبات
محاسبات فنی و مهندسی سازه در سازه فلزی بسیار روشن است چرا که مشخصات فولاد با توجه به عیار به کارگیری عدد مشخصی هست اما در روش سازه بتنی هر یک از متریال به کار گرفته شده نظیر سیمان و متعلقات آن بسته به کارخانه تولیدی و شرایط آب و هوایی هر یک عدد متفاوتی دارند.
معیارهای طراحی سازه (مقاومت، سختی و شکلپذیری)
معیارهای طراحی که در مباحث دهم و نهم مقررات ملی مطرح شدهاند معیارهای پنجگانه طراحی میباشند که در این مقاله به سه مورد از آنها پرداخته میشود.
معیار مقاومت (Design Criteria) – طراحی سازه در برابر بارهای ثقلی و جانبی
سازه بایستی در برابر بارهای ثقلی و جانبی وارده دارای حداقل مقاومت مشخصی باشد که این حداقل مقاومت براساس ماهیت بارهای وارده و سیستم سازهای مشخص میگردد. مقدار مقاومت طراحی را ترکیببارهای مختلف طراحی مشخص میکنند که این ترکیببارهای طراحی و روابط مربوط به طراحی توسط استانداردهای ACI318، AISC360 , ASCE7 مشخص میگردد. استانداردهای نظیر در ایران نیز مبحث ششم، نهم و دهم مقررات ملی و استاندارد 2800 میباشد.
معیار سختی (Stiffness Criteria) – کنترل دریفت سازه
برای داشتن تغییرشکلهای جانبی کنترل شده به جهت جلوگیری از برخی خسارات معماری، سازه بایستی دارای حداقل سختی مشخصی باشد. که براساس مقدار مجاز دریفت ارائه شده توسط استاندارد ASCE7 این مقدار حداقل سختی جانبی به دست میآید. استاندارد نظیر در ایران استاندراد 2800 میباشد.
معیار شکلپذیری (Ductility Criteria) – طراحی لرزهای سازه براساس ضریب رفتار سازه
متناسب با مصالح مصرفی، ردیف شکلپذیری و سیستم باربرجانبی و برخی پارامتر دیگر سازه بایستی توان تحمل تغییرشکلهای فرا ارتجاعی پایدار را داشته باشد تا ضریب رفتار ابتدای طراحی در حین زلزله نیز محقق گردد. ضوابط مربوط به این بخش از طراحی، توسط استانداردهای ACI318(chapter 18-Earthquake-Resistance Structure)، AISC341 ارائه میشود. در ایران نیز این ضوابط توسط فصل سوم مبحث ده و فصل بیست وسوم مبحث نهم ارائه میشود.
انواع سازه های ساختمان
سازه های ساختمانی را از نظر ساخت و متریال بکار برده شده و نیز نوع ساخت میتوان دسته بندی نمود که در اینجا به تعدادی از این تقسیم بندی ها اشاره و توضیح داده شده است.
سازه سنتی
برخلاف سایر سازه ها، ساخت سازه سنتی بیشتر از آن که طبق محاسبات علمی صورت گیرد، بر مبنای تجربه بوده و تمام آئین نامه های اجرایی و محدودیت های مربوط به آن طبق آمار و تجربه شکل گرفته اند.
تعداد طبقات در این سازه ها در هر شرایطی حداکثر دو طبقه با ارتفاع 8 متر از سطح زمین تعیین شده و در طراحی و اجرای پلان معماری تمام محدودیت ها و ضوابط باید مورد توجه قرار گیرند.
آئین نامه های اجرایی و دستورالعمل های وضع شده برای سازه سنتی همه تجربی هستند، به همین دلیل هیچ تضمینی مبنی بر علمی بودن ساخت آن وجود ندارد.
در این سازه ها، دیوارها بارهای قائم را تحمل می کنند و کلاف و شناژهای قائم و افقی دیوارها و سقف را به یکدیگر متصل نموده و بار سقف را بر روی دیوارها توزیع می کنند.
سازه آجری
از سازه آجری برای ساختمان های کوچک و نهایتا دو طبقه می توان استفاده نمود. اسکلت اصلی این نوع ساختمان ها آجری بوده و برای ساختن سقف نیز از پروفیل های فولادی و آجری به صورت طاق ضربی استفاده می شود. گاهی نیز سقف تیرچه بلوک برای این سازه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
در ساختمان هایی با سازه های آجری برای مقابله با نیروهای جانبی مانند زلزله باید از شناژهای روی کرسی چینی و زیرسقف استفاده گردد.
همچنین در این سازه ها معمولا دیوارهای حمال در طبقات مختلف بر روی یکدیگر قرار می گیرند و اغلب جداکننده های فضا نیز همین دیوارهای حمال می باشند. نکته قابل توجه این است که عرض دیوارهای حمال نباید از 35 سانتی متر کمتر باشد.
سازه بتنی
متریال اصلی در ساخت این نوع سازه، بتن است، از این رو از نظر استحکام و مقاومت مورد تائید قرار گرفته است. در حال حاضر به دلیل نوسانات بالای قیمت پروفیل های فولادی اکثر سازندگان ترجیح می دهند از این سازه استفاده کنند.
این سازه ها در تمام شرایط آب و هوایی مقاوم بوده و اگر پوشش بتن به خوبی اجرا شود، نم و رطوبت هیچ آسیبی به آن ها وارد نخواهد کرد، از این رو عمر آن ها در مقایسه با سایر سازه ها بیشتر است.
آرماتور، بتن و قالب از قابلیت شکل پذیری برخوردار هستند، به همین دلیل می توان اعضاء سازه بتنی را در مقاطع مختلف اجرا کرد. علاوه بر آن همگن بودن اتصال تیر و دیافراگم سقف در این سازه ها آن ها را از دیگر گزینه ها بارز نموده است.
از دیگر ویژگی های آن می توان به مقاومت بالا در برابر آتش سوزی و دارا بودن یک صلبیت بیشتر از سازه فلزی اشاره نمود.
طراحی و اجرای سازه بتنی بابد توسط یک متخصص حرفه ای صورت گیرد، زیرا آرماتوربندی و قالب بندی کاملاً تخصصی بوده و وقت گیر است.
همچنین بتنی که مورد استفاده قرار می گیرد مدام باید آزمایش شود، به همین دلیل باید امکان دسترسی به آزمایشگاه مکانیک خاک در نزدیک پروژه وجود داشته باشد.
سازه فلزی
در ساخت سازه فلزی از متریال اصلی فلز یعنی فولاد استفاده می شود و اتصالاتی که در آن به کار می روند از نوع پیچی، جوشی و پرچی هستند. اجرای این سازه در مقایسه با سایر سازه ها به زمان کمتری نیاز دارد، زیرا اسکلت فلزی را می توان قبل از نصب مونتاژ کرد.
همچنین لزوم اجرای بدون وقفه و همزمان اسکلت باعث می شود سرعت اجرای کار بالا رود. نحوه اتصال اعضاء تیر و ستون در سازه فلزی امکان توسعه طبقات را فراهم نموده، به همین دلیل می توان ساختمان های بلندتری با آن ساخت.
اگر اتصالات این سازه بر اساس آئین نامه های اجرایی و اصول فنی صورت گیرد و ضوابط مربوط به اتصال دیافراگم سقف با تیرهای باربر رعایت گردد، همچنین پوشش های ضد زنگ استفاده شوند، می توان گفت ساختمان از مقاومت بالایی برخوردار خواهد بود.
سازه فلزی مزایای بی شماری در بر دارد اما در کنار این قابلیت ها از محدودیت اجرایی برخوردار است. گاهی اوقات شرایط آب و هوایی کیفیت جوش را تحت تاثیر قرار داده و سرعت زنگ زدگی را افزایش می دهد، از این رو اتصالات باید در وضعیت مناسب آب و هوایی اجرا شوند.
زنگ زدگی ناشی از اکسید شدن فلز به مرور زمان سطح مقطع فلز را کاهش داده، پوسیدگی عمیق تر شده و در نتیچه مقاومت سازه در برابر بارهای وارده کاهش پیدا می کند. همچنین شکل اسکلت فلزی در آتش سوزی و حرارت بالا تغییر می کند و منجر به تخریب سازه می گردد.
سازه صنعتی
سازه صنعتی به عنوان یک سازه مستقل در نظر گرفته نمی شود، زیرا یا از نوع اسکلت بتنی، اسکلت فلزی و یا ترکیبی از این دو می باشد. برای ساخت سازه صنعتی از روش هایی نظیر LSF، TCF، ICF وB & N استفاده می شود.
روش قاب های سبک فلزی یا LSF
در اجرای این سازه از ورق های فولادی سرد نورد شده با اتصالات پیچ و مهره استفاده می شود. برای سقف نیز تیرچه های فولادی سرد نورد شده با فاصله های مشخص و برای دیوارها پانل های گچی به کار می روند.
روش های قالب عایق ماندگار یا ICF
در روش قالب عایق ماندگار یا ICF سازه کاملاً بتنی و دارای دیوارهای بتن مسلح باربر بوده که جنس قالب دو طرف دیوار از جنس پلی استایرن می باشد. این قالب های پلی استایرن نه تنها نقش قالب را در بتن ریزی به عهده دارند بلکه به عنوان عایق صوتی و حرارتی عمل می کنند و تا حد زیادی از هدررفت انرژی جلوگیری می نمایند.
روش سازه فلزی با اتصالات پیچ و مهره یا B & N
این روش، روش ساخت سازه فلزی است که در آن از اتصالات پیچ و مهره به جای اتصالات جوشی استفاده می شود. اصولاً مشکل اصلی سازه های فلزی اتصالات جوشی آن هاست اما در روش پیچ و مهره این مشکل حل می گردد. در این روش از پروفیل های فلزی استاندارد و مونتاژ پیچ و مهره ها استفاده می شود، به همین دلیل هزینه اجرای آن به نسبت سایر سازه های فلزی بالاتر است.
روش قالب های تونلی یا TCF
در این روش نیز سازه، بتنی است و دیوارها و سقف آن با استفاده از بتن مسلح به صورت همزمان آرماتوربندی، قالب بندی و بتن ریزی می شود.
راه پله ها و دیوارهای غیر باربر در این سازه را می توان به صورت پیش ساخته اجرا نموده و آن ها را بعد از آن که دیوارهای باربر و سقف بتن ریزی شدند نصب کرد. این سازه در مقایسه با تمام سازه ها از مقاومت بالاتری در برابر زمین لرزه برخوردار است.
سازه چوبی
طراحی ساختمان های چوبی عموما در مناطقی که قیمت چوب ارزان است ساخته می شود. به طور مثال در شهرهای جنوبی کشور اتریش و برخی از ایالات کشور آمریکا، سازه های خانه ها، چوبی می باشد. این گونه ساختمان ها در کشور ایران به دلیل کمبود منابع چوبی کم تر ساخته می شود. در ایران از سازه های چوبی بیشتر برای ساخت اتاق ها و کلبه های کوچک در باغ ها و ویلاها استفاده می شود.
عوامل موثر بر قیمت انواع سازه های ساختمان
در انتخاب نوع سیستم سازه ای باید به عوامل متعددی توجه کرده و با توجه به معایب و مزایای هر یک از سیستم ها و با توجه به نظر مهندسان این حرفه نسبت به احداث سازه اقدام شود. در نهایت انتخاب سیستم سازه ای و انجام محاسبات مربوط به آن باید توسط مهندسان و کارشناسان این حوزه انجام پذیرد. قیمت اجرای سیستم سازه های گوناگون به متریال مورد نیاز در ساخت آن، متراژ و تعداد طبقات بنا و دستمزد پیمانکار بستگی دارد.